W.R.C. Sport: distributeur van Select

Het ontstaan van Select

1918 en daarna

Eigil Nielsen wordt geboren als derde kind uit een gezin van acht. Eigil wordt doelman voor het Deense Nationale Team en wint de bronzen medaille op de Olympische Spelen. Zijn club KB Copenhagen is een topclub in die tijd.

1947

Eigil maakt zijn eerste voetbal. Select is geboren. Door het leder te rekken als het nat is behoudt de bal beter zijn vorm. Een aantal jaren later gebruikt Eigil als eerste een ventiel i.p.v. een veter om de bal te sluiten.

Hij is de eerste die een bal volledig kan dichtnaaien, dit door het gebruik van een speciale techniek om de laatste knoop de dichten. Dit is het begin van een nieuw tijdperk.

1951

Eigil Nielsen introduceert de Select Super. De veterloze voetbal.

Deze bal wordt gebruikt in de wedstrijd tegen Zweden en later op de Olympische Spelen van 1952 en 1956 in Helsinki en Melbourne.

1962

Select introduceert de eerste 32-panelen bal. Dit wordt beschouwd als één van de grootste uitvindingen in de geschiedenis van het voetbal. Sindsdien hebben velen al geprobeerd om een betere « ball shape » te vinden, echter zonder resultaat.

1965

De bal wordt ronder en aërodynamischer. Hoewel, in natte weersomstandigheden wordt de bal zo zwaar dat hij bijna onbespeelbaar wordt. Vele balfrabrikanten proberen dit probleem op te lossen.

Select slaagt hierin door een laagje PU op het leder aan te brengen.

1974

Introductie van de eerste volledige PU bal. Polyurethane is ondertussen ontwikkeld. Dit materiaal geeft de bal de zachtheid en elasticiteit van echt leder, plus de waterafstotende eigenschap van kunstleder.

Als één van de eerste bedrijven ter wereld heeft Select een handgenaaide voetbal gemaakt uit PU, ook kunstleder genoemd.

1996

FIFA richt een raad van wijzen op om de universele kwaliteitsstandaarden vast te leggen voor voetballen. Eigil wordt hiervoor uitgenodigd en neemt deze dan ook aan.

2005

Select wordt de officiële leverancier van de Internationale Handbalfederatie IHF. Dit maakt dat alle WK’s en Olympische Spelen gespeeld worden met een Select handbal.

Er wordt ook een contract getekend met ASOBAL de Spaanse handbalfederatie en sterkste ter wereld.


Naar de internationale website van Select »